Dit zijn de 6 populairste sporten in Nederland

Sporten en bewegen. Je moet het doen om fit te blijven. Dat weten we inmiddels wel. Sommige mensen doen het elke dag, anderen één keer per week. Team sporten of gewoon alleen, rustig aan of tot het maximale eruit halen. Over de leukste sport gaan we het nooit eens worden in Nederland, maar we hebben wel voorkeuren. Dit zijn de X meest populaire sporten in Nederland!

 

Voetbal

Voor de hand liggend? Waarschijnlijk wel. Voetbal is eigenlijk al jarenlang de nummer één sport van Nederland. Ga naar een willekeurig schoolpleintje rond de middaguren en de kans is groot dat er wordt gevoetbald (of een poging gedaan wordt tot). Het afgelopen WK trok meer dan 12 miljoen(!) verschillende kijkers in Nederland. We zijn nu eenmaal gek van voetbal, of het nu gaat om het kijken van op voetbal wedden op, voetbal is overduidelijk de grootste sport in ons kleine landje.

Tennis

Hoewel we op eindtoernooien niet vaak de beste zijn, staan we in Nederland toch graag op de tennisbaan. Met zo’n 600.000 leden is tennis één van de grootste sporten in Nederland. Het mooie van tennis is dat het weinig verschil kent tussen man en vrouw of leeftijd. Jonge jongens en meiden of senioren die hun pensioen sportief doorbrengen. Tennis is duidelijk een sport voor iedereen en dat verklaart het grote aantal leden in Nederland.

Fitness

Geen teamsport en geen wedstrijd, gewoon puur voor jezelf. Fitness is misschien wel de meest gangbare sport ter wereld en dat blijkt ook in Nederland. Met meer dan 3 miljoen mensen die fitnessen in Nederland kan het niet ontbreken in deze lijst. Wat voor tennis geld, geldt voor fitness al helemaal: iedereen kan het doen. De sportschool is de plek waar mensen zich fit houden. Of je nu wilt afvallen, sterker worden of gewoon in beweging wilt zijn, in de spotschool kun je ervoor terecht.

Hockey

De andere sport waarvan iedereen wel mensen kent die het doen. Niet zo groot als voetbal, maar zeker groot genoeg om in deze lijst te staan. Ongeveer 2% van de Nederlands is lid van een hockeyclub. Anders dan voetbal is hockey een sport waarbij het aantal mannen en vrouwen bijna gelijk is. Nog steeds een dure sport? Dat is lastig te zeggen. Het is wel zo dat hockey met name in de grote steden en onder studenten erg populair is.

Schaatsen

Wie kan het niet? Op jonge leeftijd leren we allemaal hoe we op het ijs kunnen bewegen. Niet gek dus dat we er ook behoorlijk goed in zijn. Sinds 1921 hebben wij Nederlanders meer dan 20% van alle Olympische medailles gewonnen in het schaatsen! Hoewel we al een lange tijd geen Elfstedentocht hebben kunnen zien, is er elk jaar wel een dag dat we met z’n allen op het ijs kunnen. Kan dat niet? Dan gaan we toch gewoon naar binnen. Ons kleine landje is namelijk ook koning schaatsbanen! Samen met Noorwegen is Nederland het land de meeste schaatsbanen ter wereld!

Wielrennen

Nederlanders stappen graag op de fiets, dat weten we allemaal. Hoewel de meeste mensen voor de gewone fiets kiezen (en tegenwoordig zelfs de elektrische fiets), is ook de wielrenfiets aardig populair in Nederland. In 2020 werd geschat dat er meer dan 700.000 wielrenners waren in Nederland. Opvallend hierbij is dat het met name de mannen zijn die graag een stuk gaan fietsen. Niet alleen dat, de gemiddelde leeftijd ligt rond de 46 jaar. Wielrennen is dus echt een volwassenen sport in Nederland. Wie weet hoe groot het wielrennen kan worden als ook vrouwen en kinderen vaker op de wielrenfiets zouden stappen.