Maakt opvouwbare telefoon de iPad overbodig?

Pixabay

Android smartphones die je kunt opvouwen zijn al enkele jaren op de markt. Maar het is pas sinds korte tijd dat er resultaten mee geboekt worden. Apple ontwikkeld hetzelfde, maar is daar nog niet klaar mee. Een dat is toch een beetje raar, Apple is normaal de ontwerper die met de nieuwtjes voor de dag komt. Een opvouwbare smartphone kun je uitklappen. Opengeklapt is hij bijna zo groot als een tablet of iPad. Hebben we dan in de toekomst geen iPads meer nodig? Laten we dat eens nader bekijken.

Evolutie van de smartphone

Kunnen smartphones nog wel verder ontwikkeld worden? Elk jaar komen er technische snufjes bij, maar baanbrekende vernieuwingen zijn er al een tijdje niet meer. Toch verwachten we steeds meer van onze smartphone. We willen er spelletjes op kunnen spelen, een online casino bezoeken en onze sociale media en streaming bekijken.

Een goede oplossing is om het scherm steeds groter te maken, maar het moet natuurlijk wel draagbaar blijven. Je kunt moeilijk rondlopen met een iPad in je zak. Dus begonnen de fabrikanten met het opvouwen van telefoons. Maar waarom heeft Apple eigenlijk zo lang gewacht, waarom zet Apples medeoprichter Steve Wozniak daar geen haast achter? We vinden dat een beetje vreemd van zo'n ‘tech-gigant’ dus besloten we dat te onderzoeken.

Apple

De opvouwbare smartphone van Apple is nog in ontwikkeling. Maar deze keer is Apple wel erg laat. Apple zegt zelf dat de marge (verschil tussen inkoop- en verkoopprijs) te klein is. Opvouwbare telefoons zijn duurder en niet iedereen wil ze hebben, en er waren in het verleden wel wat slechtere ervaring mee.  Om je winstmarge in evenwicht te brengen is het vaak beter om te wachten met een dure vernieuwing. De winstmarge van Apple is 50% en Apple geeft nooit korting (is een bekend gegeven over Apple, Samsung doet dat bijvoorbeeld wel) dus voorlopig is het nog niet winstgevend genoeg voor de gigant.

De toekomstige opvouwbare iPhone is nog steeds anders dan de iPad omdat de enige verbetering vergeleken met de niet-opvouwbare iPhone alleen maar die opvouwbaarheid is. Toch kan Apple met zijn opvouwbare toestel een nieuwe markt aanspreken. Voor de Oled-schermen zou Apple volgens de geruchten willen samenwerken met LG Electronic, maar die geruchten zijn nooit bevestigd.

Het vouwen van de telefoon

Hoe vouw je een telefoon eigenlijk op. Heb je daar scharnieren voor nodig? En waarom breekt het Oled-scherm niet als je de telefoon dichtklapt, want er zitten toch elektrische componenten achter het scherm? We ontdekten dat schermen onzichtbare of zichtbare scharnieren hebben. Zichtbare scharnieren zijn het makkelijkst. Apple gaat nooit voor makkelijk, dus experimenteert het met onzichtbare scharnieren, wat dus langer duurt.

Defecten

Als je een scherm gaat vouwen, heb je kans op een defect, vooral als het scherm koud is. Om dit feit aan te pakken doet Apple veel moeite. De tech-gigant bedacht om bij het vouwen, op de meest cruciale punten het scherm te verwarmen. Slim bedacht, maar hoe? Ze bedachten dat door helderheid van de pixels omhoog te zetten, het scherm meer verbruikt en daardoor warmer is. Apple heeft ook geprobeerd het scherm te verwarmen met een element, maar dat was geen succes. De iPhone wordt dan veel te dik en er zijn allerlei nadelen.

Pixabay

iPad, iPhone en de toekomst

De opvouwbare iPhone gaat de iPad voorlopig niet vervangen omdat een iPad veel goedkoper is. Sowieso werken alle apparaten van Apple met elkaar, dus als je je iPad naast je iPhone hebt liggen, heb je op beide data en kun je gewoon internetbellen (WhatsApp, Messenger en Facetime). Een iPad is daardoor nog steeds hot topic en veel goedkoper dan de toekomstige opvouwbare iPhone. iPad gebruikers hoeven zich voorlopig nog geen zorgen te maken. We gaan er ook niet vanuit dat Apple een iPhone gaat ontwikkelen die de iPad vervangt. Althans, niet op korte termijn.