Walter Living wil de macht van Funda breken

Walter Living wil de macht van Funda breken

Baanbrekende Businessmodellen | BNR · 2024-05-06

Een huis kopen? Steeds vaker vertrouwen mensen daarbij op de kennis van een lokale aankoopmakelaar. Bij Walter Living doen ze met data, software en AI. Nu lanceert het bedrijf een tegenhanger van Funda.

Deze aflevering in het kort:
⇨ Het businessmodel van Walter Living
⇨ Kopers.nl maakt einde aan de vraagprijs
⇨ De Britse fintech Belong

Funda en de makelaars hebben samen het monopolie op de huizenmarkt. Daar wil Walter Living stapsgewijs een einde aan maken. Het bedrijf biedt een grotendeels digitale aankoopmakelaar, een dienst waar inmiddels ruim 100.000 Nederlanders gebruik van hebben gemaakt. Door middel van data en AI krijgen huizenzoekers pijlsnel een redelijke prijs voorgeschoteld. 'We laten zien wat je moet bieden om de woning naar alle waarschijnlijkheid te krijgen. We laten de mensen ook zien hoe we tot dit bedrag komen, aldus Martine de Ridder. Ze is bij Walter Living Head of Business Development. Haar claim? Wij winnen één op de drie biedprocessen.

Platform Kopers.nl gelanceerd

Het bedrijf start nu met een nieuwe propositie voor mensen die hun woning willen verkopen: kopers.nl. 'We worden een marktplaats', vertelt Martine de Ridder. Het concept maakt een einde aan het handjeklap, wat bij de verkoop van woningen gebruikelijk is. Er wordt op basis van data een prijs vastgesteld en daarvoor kunnen geïnteresseerden zich inschrijven. Een digitale loting bepaalt uiteindelijk wie de nieuwe eigenaar mag worden. 'Kopers.nl is er voor mensen die geen zin hebben in tien bezichtigingen en hun huis liever snel verkopen. Binnen een dag of tien en zonder alle spanningen en het gedoe eromheen.'

In de spotlights: Belong

Nikki Seelen van Business Models Inc. behandelt in haar bijdrage de startup Belong. Dat is een nieuwe fintechplatform dat zich helemaal richt op millennials. Belong heeft twee female-founders en haalde recent een flinke zak geld op.

See omnystudio.com/listener for privacy information.

Baanbrekende Businessmodellen | BNR

Van innovatieve verdienmodellen tot slimme partnerships, andere distributiekanalen en nieuwe klantsegmenten. John van Schagen en Patrick van der Pijl gaan in gesprek met bedrijven die de spelregels in hun branche herschrijven.

In Baanbrekende Businessmodellen staat doorgaans één businessmodel centraal. Soms gaat het om grote bedrijven die zichzelf opnieuw uitvinden, andere keren zijn het nieuwkomers die bestaande markten opschudden. John en Patrick nemen een kijkje onder de motorkap van het businessmodel. Hoe hebben zij dit georganiseerd? Wie willen hiervoor betalen? Welke partners heb ze nodig? En, de belangrijkste vraag van allemaal: welk problemen lossen ze hiermee op?

Bekende namen in het programma

De afgelopen drie jaar zijn er in het programma heel wat businessmodellen geanalyseerd. Van bekende namen als Amazon, Bol, Salesforce, TUI, Hema, SPAR en TikTok. Daarnaast is er ook veel aandacht voor nieuwe spelers die de gevestigde orde uitdagen. Zo werden eerder afleveringen gemaakt over de dating-app Breeze, het just-in time model van online supermarkt Crisp en de innovatieve windenergie-oplossing van Kitepower. Zo nu en dan gaat het niet zozeer om één bedrijf, maar om een specifiek thema. Hoe je een AI-component aan je businessmodel toevoegt bijvoorbeeld. Wat nodig is om een sportschool renderend te krijgen. Of deze: hoe je een bedrijf schaalbaar maakt.

Over John van Schagen

Baanbrekende Businessmodellen wordt gepresenteerd door John van Schagen en Patrick van der Pijl. Van Schagen is al meer dan tien jaar actief als programmamaker bij BNR Nieuwsradio. Hij maakt podcasts en doet de redactie van BNR Duurzaam en Vastgoed Gezocht. Voor het Financieele Dagblad is hij nauw betrokken bij de organisatie van de FD Gazellen. Verder staat hij regelmatig op het podium als dagvoorzitter.

Over Patrick van der Pijl

Patrick is de oprichter en CEO van Business Models Inc., een internationaal bureau dat gespecialiseerd is in strategie- en innovatie-design. Hij helpt hen bij het begrijpen, ontwerpen, prototype maken en schalen van nieuwe bedrijfsmodellen, gericht op exponentiële groei en impact. Daarnaast is Patrick de auteur van boeken zoals 'Business Model Shifts' en 'Ontwerp Betere Business'. Hierin presenteert hij nieuwe manieren voor waardecreatie en strategieën voor innovatie en strategie. Daarnaast heeft hij een rol gespeeld als producer van de wereldwijd erkende bestseller 'Business Model Generation'. Dit boek is inmiddels een standaardwerk op het gebied van bedrijfsmodellering en innovatie. Wereldwijd zijn er miljoenen exemplaren van verkocht.

De recensies

Wat zeggen andere mensen eigenlijk over Baanbrekende Businessmodellen? Rutger Prent is scale-up professor en was al een keer te gast in het programma. 'Challengers en baanbrekende businessmodellen vormen de ruggengraat van een gezonde economie. In het programma van John en Patrick leer je elke week van de persoonlijke ervaringen en praktische tips van marktuitdagers. Zo kun je zelf ook baanbrekend worden.'

Remy Gieling is de founder van AI.nl en noemt het programma 'een must voor iedereen die wil snappen hoe je een business bouwt'. 'De bedrijven in het programma onderscheiden zich door hun inventiviteit en creativiteit. Het is een essentiële luisterervaring voor iedereen die geïnspireerd wil worden om de status quo uit te dagen en concurrerend te blijven in een snel veranderende toekomst.'

Luisteren

Baanbrekende Businessmodellen is elke woensdagmiddag te horen op BNR Nieuwsradio, tussen 13.30 en 14.00 uur. Daarnaast is het programma 24/7 beschikbaar als podcast. Deze versie duurt in de meeste gevallen iets langer.

Waar kun je luisteren?

Apple Podcasts Logo Spotify Logo Podtail Logo Google Podcasts Logo RSS

Afleveringen