Toine Timmermans (Biomassa en Voedsel) - Dat onverkochte saucijzenbroodje kan echt weer terug de voedselketen in

Toine Timmermans (Biomassa en Voedsel) - Dat onverkochte saucijzenbroodje kan echt weer terug de voedselketen in

Circulaire Kantelaars · 2021-02-08

Eten doen we allemaal. Maar geef toe, je gooit ook weleens wat weg. Een pak yoghurt dat net iets te lang over de datum is, een banaan die meer zwart dan geel is, een saucijzenbroodje dat te lang in de vitrine ligt, of die maaltijd die toch wel behoorlijk mislukt was. Dat verspillen van voedsel, dat gebeurt op veel grotere schaal dan je denkt. En ook op veel meer verschillende manieren dan je verwacht.

In deze aflevering van Circulaire Kantelaars praat Quintin Wierenga met Toine Timmermans die betrokken is bij de Transitie Agenda Biomassa en Voedsel. Als programmamanager duurzame voedselketens werkt hij aan de Wageningen Universiteit en is directeur van de Stichting Samen Tegen Voedselverspilling.

Biomassa en Voedsel is een van de vijf aangewezen sectoren die ervoor moet zorgen dat onze Nederlandse economie in 2050 geheel circulair is. Maar waar staan we nu precies en wanneer we dat kantelpunt gaan bereiken. En wat is circulariteit in de voedselketen eigenlijk? Dat hoor je allemaal in deze podcast.

Circulaire Kantelaars

Hoe zorgen we er in Nederland voor dat onze economie in 2050 circulair is? Welke rol heeft de overheid, het bedrijfsleven, de wetenschap en de samenleving? En is het überhaupt wel haalbaar, een circulaire economie? En waar zijn we dan in het proces, zijn we al bij het kantelpunt? Dat en meer komt aan bod in de 5-delige podcast Circulaire Kantelaars, een podcastserie van het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat in het kader van de Nationale Conferentie Circulaire Economie 2021.

De Transitieagenda's zijn een belangrijke hoeksteen in de kanteling naar een circulaire economie. Ze belichten de vijf sectoren en ketens (consumptiegoederen, biomassa en voedsel, kunststoffen, maakindustrie en bouw) die belangrijk zijn voor onze economie maar ook het milieu belasten. Hoe haalbaar is de transitie voor deze sectoren en waar zijn zij specifiek mee bezig?

In elke aflevering praat presentator Quintin Wierenga met een van de voorzitters van de verschillende Transitieagenda's Circulaire Economie over het verleden, heden en de toekomst. Het spits wordt afgebeten door staatssecretaris Stientje van Veldhoven.

Presentatie: Quintin Wierenga
Productie: Microphone Media
Eindredactie: Suzanne Elias, Simone van Puijenbroek en Frank Kromer

Waar kun je luisteren?

Apple Podcasts Spotify Podtail Google Podcasts RSS

Afleveringen

Populariteit in de tijd