Het Atelier van Willem Witsen

Het Atelier van Willem Witsen

Het Atelier van · 2021-12-10
45:49

Atelier aan het park

Willem Witsen (1860-1923) behoorde tot de groep van schrijvers en schilders van de Tachtigers. Zij braken in de jaren tachtig en negentig van de negentiende eeuw met het romantische beeld in de literatuur en schilderkunst om net als de impressionisten de werkelijkheid weer te geven. Bekend zijn vooral Willem Kloos, Herman Gorter, Georg Hendrik Breitner en Isaac Israëls. Maar Willem Witsen, hoewel minder bekend, was een belangrijke spil in deze vriendengroep. En…zijn atelier is er nog!

Hij werkte tussen 1891 en 1893 en van 1904 tot 1923 in zijn atelier aan het Oosterpark in Amsterdam. Zijn weduwe, Marie Witsen-Schorr (1875-1943) heeft het huis en inboedel behouden en geschonken aan de Staat der Nederlanden onder de naam Witsenhuis. Het wordt tegenwoordig bewoond door schrijvers die er een tijd mogen verblijven om te wonen en te werken. Twee ruimtes zijn in originele staat behouden.

Kunsthistorica Manon van der Mullen, kenner van de negentiende eeuw, vertelt er alles over. Stap met Manon en Hester mee terug in de tijd naar het atelier van Witsen.

Met dank aan: Commissie van beheer van het Witsenfonds, het Witsenhuis, Manon van der Mullen en Jenny Reynaerts

Muziek: Paul Glazier

https://www.willemwitsen.nl/

https://witsenhuis.nl/

Kijk ook op de sites van het https://www.rijksmuseum.nl/nl en https://beeldbank.cultureelerfgoed.nl/ naar meer afbeeldingen van Witsen.

Volg me op Instagram: https://www.instagram.com/hetateliervan

Word lid van de facebookgroep: https://www.facebook.com/groups/582263436536589/

Het Atelier van

HET ATELIER VAN is de podcast waarin kunsthistorica en museologe Hester Wandel ateliers bezoekt van kunstenaars, vormgevers, architecten, goudsmeden en fotografen. Ateliers zijn de rode draad in haar leven; ze is zelfs geboren in een atelier. Met haar nieuwsgierige blik en oog voor detail loopt ze met de kunstenaars rond in hun atelier en vraagt ze naar de betekenis ervan. Ook gaat ze op zoek naar ateliers die er niet meer zijn in het ATELIER van de HERINNERING.

www.hetateliervan.info

  • Aantal afleveringen: 48
  • Laatste aflevering: 2024-06-14
  • Kunst

Waar kun je luisteren?

Apple Podcasts Logo Spotify Logo Podtail Logo Google Podcasts Logo RSS

Afleveringen