
Limitarisme: tijd voor een bestaansmaximum (met Ingrid Robeyns)
We hebben in Nederland een zogenaamd bestaansminimum. De armoedegrens lag in 2023 op 1.510 euro per maand voor een alleenstaande. Voor een stel met twee jonge kinderen lag deze op 2.535 euro. Dat is dus de ondergrens. En 3,1% van de Nederlanders zit onder die ondergrens en nog veel meer mensen zitten maar net boven die ondergrens.
Er is dus een ondergrens (waar je vervolgens onder kunt blijken te zitten), maar er is geen bovengrens. Er is een bestaansminimum, maar geen bestaansmaximum. Terwijl als we kijken naar leven binnen de draagkracht van mens en aarde, dat een minstens zo belangrijke grens is. De rijksten ter aarde (en daar behoort een groot deel van Nederland toe) hebben veruit de grootste impact op het klimaat. Ze hebben ongekend grote politieke macht en daarmee is hun welvaart een gevaar voor de democratie - iets wat eerder wat abstracter was, maar tegenwoordig zie je de oligarchen letterlijk op de eerste rij zitten. Zet een maximum op wat je mag bezitten en je neemt veel uitwassen van geld weg. De school die dit voorstaat wordt het limitarisme genoemd?
Maar leg je daarmee niet ondernemerschap plat? Superrijken zijn toch ook heel belangrijk door middel van hun filantropie? En hoe pak je het praktisch aan?
Paul en Allard bespreken dit alles met de bedenker van het limitarisme, prof. dr. Ingrid Robeyns, hoogleraar Ethiek van instituties aan de Universiteit Utrecht.
Leven na de groei: de podcast over de nieuwe economie
Kunnen we in de toekomst gelukkiger leven binnen de draagkracht van mens en aarde? Dat zou geweldig zijn, maar je vraagt je af: hoe dan?! Wij schreven daarover in 2022 een hoopvol boek: 'Er is leven na de groei'. Duizenden mensen lazen het en velen reageerden met vragen en ideeën. Geweldig! Daarom brengt Just Enough nu de Leven na de groei podcast uit. We bespreken wat leven na de groei en de nieuwe economie voor jou en voor ons als samenleving betekenen. We hebben uit de vele reacties geput om de thema's te selecteren die mensen het meest bezighouden. Ook beantwoorden we nieuwe luisteraarsvragen.Wat kun je verwachten?We brengen maandelijks een bulletin waarin we een actueel thema belichten, en een special waarin we een tijdloos onderwerp uitdiepen. Telkens vanuit ons vernieuwende perspectief gericht op het doel gelukkiger leven binnen de draagkracht van mens en aarde. We benaderen de thema's persoonlijk én maatschappelijk. Wat betekent het voor jouw leven? En welke stappen kunnen wij nu al zetten, bij bedrijven, overheden, maatschappelijke organisaties en in de politiek, om rechtvaardiger en duurzamer om te gaan met mens en milieu, dichtbij en ver weg?Een combinatie van inspiratie en praktische handvatten, dus.Wie hoor je zoal?Podcastmaker Allard Amelink, bekend van onder andere de Podcast Filosofie van Centre Erasme, is de host van de podcast. In twee à drie afleveringen per maand gaat hij in gesprek met de auteurs achter het boek, met de bevlogen onderzoekers achter consumentencollectief Just Enough en met interviewgasten. Ook horen we maandelijks luisteraars die een vraag hebben of een idee pitchen.Heb je zelf een vraag of een idee op het terrein van leven na de groei? Of wil je heel graag dat we een bepaald onderwerp uitdiepen? Stuur dan een mailtje naar post justenough.nl Kijk voor meer informatie op www.justenough.nl/podcast
- Aantal afleveringen: 41
- Laatste aflevering: 2025-06-16
- Onderwijs Maatschappij & cultuur