OVT Zomers

OVT Zomers

NPO Radio 1 / VPRO

In deze podcast vind je de zomerseries van OVT.

Onze zomerserie van 2021 heet 'De menselijke natuur'. Waar is het toch ooit zo misgegaan, tussen mens en natuur? Het is een van de vragen die onherroepelijk elke week zullen worden besproken in OVT’s nieuwe zomerserie. Want dat het niet goed gaat met de natuur – en dus ook niet met de mens – dát is wel duidelijk. Maar hoe hangt alle natuurproblematiek eigenlijk samen met hoe wij mensen over de natuur denken?

In acht afleveringen bespreken we boeken die ons natuurbeeld hebben bepaald – of reflecteren. Denk aan Rousseau, die terugverlangde naar de harmonieuze natuurtoestand waarin de primitieve mens verkeerde. Of Rachel Carson, de Amerikaanse wetenschapper die voor het eerst de aandacht vestigde op een fenomeen dat later milieuvervuiling ging heten. We bespreken de boeken met acht echte ‘natuurmensen’: van oud-politicus Jan Terlouw tot romanschrijver en oerwoudliefhebber Raoul de Jong, en van gerenommeerd klimaatwetenschapper Heleen de Coninck tot klimaatadvocaat Roger Cox, die onlangs nog Shell in de rechtszaal versloeg.

Iedere week schuift Thomas Muntz aan als ‘huisfilosoof’. De presentatie is in handen van Jos Palm en Julie Blussé. Meer OVT? Check www.vpro.nl/ovt

Waar kun je luisteren?

Apple Podcasts Logo Spotify Logo Podtail Logo Google Podcasts Logo RSS

Afleveringen