#22 Écht diervriendelijke veeteelt is nagenoeg onmogelijk - Ruud Zanders, Kipster (deel 2)

#22 Écht diervriendelijke veeteelt is nagenoeg onmogelijk - Ruud Zanders, Kipster (deel 2)

Studio Plantaardig · 2022-09-23

Wat is er mis met een eitje? Daar geeft kippenboer Ruud Zanders eerlijk antwoord op. Met zijn boerderij Kipster neemt hij grote stappen voor het dier en milieu, maar eigenlijk is hij van mening dat écht diervriendelijke veeteelt nagenoeg onmogelijk is.

Met zijn vooruitstrevende visie op de landbouw is hij bovendien voorzitter van boeren-belangen-behartigers club Caring Farmers. Vanuit die rol schoof hij aan bij de gesprekken met Johan Remkes, over het hoog opgelopen stikstofdebat.
_____________________________________________________

Samen maken we meer mogelijk, steun onze
podcast en help ons groeien met jouw donatie:
studioplantaardig.nl/donatie
_____________________________________________________

In dit tweede deel van het gesprek:

Gaat Ruud Zanders in op het heikele punt van de haantjes in de legkippenindustrie. Ook hebben we het over hoe het kan dat verschillende boeren zo anders naar de veeteelt kijken. En hoe kunnen boeren de transitie maken?Tot slot de vraag: hoe lang lopen er bij Kipster nog kippen rond?

Credits
Gast: Ruud Zanders, Kipster
Presentatie: Esther Molenwijk, Bureau DaadWerk
Vegan VoxPop: Ernie van Dalen, de Groene van Dalen
Audio en design: Marlon van der Pas, Nothing Blank

Meer info?
Hieronder de onderzoeken en andere bronnen die genoemd zijn:

Imke de Boer: Terug naar de roots van het Nederlandse voedselsysteem: van meer naar beter, 2020: https://www.wur.nl/nl/show-longread/terug-naar-de-roots-van-het-nederlandse-voedselsysteem-van-meer-naar-beter.htmHannah van Zanten, 2016, Feed sources for livestock: recycling towards a green planet https://edepot.wur.nl/380267Een voorbeeld van de mobiele kippen-caravan waar Ruud het over heeft: http://www.groenewoudei.nl/#het-eiMeino Smit, 2018: De duurzaamheid van de Nederlandse landbouw: https://edepot.wur.nl/449448Filmpje kamerlid Derk Boswijk (CDA) over de vermeende relatie tussen het stikstofbeleid en het verkrijgen van bouwgrond: https://twitter.com/DerkBoswijk/status/1559451696476180482Instituut Dier en wetenschap, de cursus die Ruud Zanders noemde over de intelligentie en het gevoelsleven van dieren: https://diereninfilosofieenwetenschap.wordpress.com/about/

Help ons het plantaardige nieuws te verspreiden: deel deze podcast.
Ga naar studioplantaardig.nl en volg ons via BlueSky, Mastodon, Instagram, Facebook, YouTube, TikTok & #StudioPlantaardig

Geef onze podcast ook een rating en schrijf een mooie recensie. Alvast enorm bedankt!

Studio Plantaardig

Er is één ding dat we direct kunnen doen om een klimaatcrisis tegen te gaan. Het kost niets, het is niet moeilijk en we kunnen vandaag nog beginnen. Namelijk: ons menu verschuiven van dierlijk naar plantaardig. Minder vlees, vis en zuivel. We worden er ook nog eens gezonder van, én we voorkomen dierenleed. Dat deze transitie nodig is, staat inmiddels als een paal boven water. Maar hoe gaan we 'm maken? En welke verrassingen heeft het menu van morgen voor ons in petto? Esther Molenwijk gaat in gesprek met experts over de transitie naar een meer plantaardige samenleving.

Waar kun je luisteren?

Apple Podcasts Logo Spotify Logo Podtail Logo Google Podcasts Logo RSS

Afleveringen