
Vegan Journaal #32 - Hebben mosselen een bewustzijn?
In het Vegan Journaal neemt Esther Molenwijk met Joey Cramer (ProVeg) het laatste nieuws door op het gebied van de 'eiwittransitie'. Met dit keer:
Vlees en vis uit helft van de recepten bij Jumbo, Plus, Knorr en Conimex
https://www.ad.nl/binnenland/voedselproducenten-fairtrade-knorr-koh-tai-en-pataks-halen-vlees-en-vis-uit-de-helft-van-hun-recepten~a39a919b/
Stalbrand
https://nos.nl/artikel/2514092-duizenden-varkens-dood-bij-stalbrand-boekel-verdachte-aangehouden
Plus gaat in 2024 voor 40% plantaardig aandeel
https://www.foodagribusiness.nl/plus-gaat-in-2024-voor-40-plantaardig-aandeel/
Eerste meting supermarktverkopen plantaardig met Eiweet
https://proveg.com/nl/blog/supermarkten-publiceren-eerste-meting-eiwittransitie-eiweet/
De vogelgriep slaat over op koeien en geiten
https://www.trouw.nl/duurzaamheid-economie/zeer-besmettelijke-vogelgriep-slaat-over-op-koeien-en-geiten~b7039ebb/
Droomboter mag toch zo heten, oordeelt Reclame Code Commissie
https://www.nrc.nl/nieuws/2024/03/21/droomboter-mag-toch-zo-heten-oordeelt-reclame-code-commissie-maar-de-naam-is-al-veranderd-a4193790
Belgische veeboer start rechtszaak tegen oliereus Total vanwege de klimaatverandering die zijn bedrijf treft
https://www.trouw.nl/duurzaamheid-economie/deze-belgische-veeboer-daagt-oliereus-total-vanwege-de-klimaatverandering-die-ook-zijn-bedrijf-treft~b5370bd5b/Goeie vraag: “Hebben mosselen een bewustzijn?”
Door onze gast Martijn van Loon
https://www.wur.nl/en/persons/martijn-van-loon.htm_____________________________________________________
Samen maken we meer mogelijk, steun onze
podcast en help ons groeien met jouw donatie:
studioplantaardig.nl/donatie
_____________________________________________________
Credits:
Presentatie: Esther Molenwijk, Stichting The Food Revolution
ism ProVeg Nederland, Joey Cramer
Audio: Marlon van der Pas, Nothing Blank
Gast: Martijn van Loon, Wageningen Universiteit, Milieu- en DierethiekHelp ons het plantaardige nieuws te verspreiden: deel deze podcast.
Ga naar studioplantaardig.nl en volg ons via BlueSky, Mastodon, Instagram, Facebook, YouTube, TikTok & #StudioPlantaardig
Geef onze podcast ook een rating en schrijf een mooie recensie. Alvast enorm bedankt!
Studio Plantaardig
Er is één ding dat we direct kunnen doen om een klimaatcrisis tegen te gaan. Het kost niets, het is niet moeilijk en we kunnen vandaag nog beginnen. Namelijk: ons menu verschuiven van dierlijk naar plantaardig. Minder vlees, vis en zuivel. We worden er ook nog eens gezonder van, én we voorkomen dierenleed. Dat deze transitie nodig is, staat inmiddels als een paal boven water. Maar hoe gaan we 'm maken? En welke verrassingen heeft het menu van morgen voor ons in petto? Esther Molenwijk gaat in gesprek met experts over de transitie naar een meer plantaardige samenleving.
- Aantal afleveringen: 169
- Laatste aflevering: 2025-08-01
- Maatschappij & cultuur Gezondheid en fitness Voeding