Zij Hielden Koers

Zij Hielden Koers

Nederlands Instituut voor Militaire Historie

Wat doe je als je op zee zit en je hoort dat het in Nederland oorlog is? En wat doe je als je werk door oorlog plotseling een van de gevaarlijkste banen ter wereld wordt? En dat je deze móet blijven uitvoeren terwijl je niet eens zeker weet of je familie nog leeft?

In Zij hielden koers volgen we de geschiedenis van de Nederlandse koopvaardij in de Tweede Wereldoorlog. Het is het verhaal van gewone mensen, die zonder daarvoor te kiezen, ineens in de frontlinie van een oorlog terecht komen.

In 1939 moeten schepen die zich niet kunnen verdedigen plots het oorlogsfront op zee trotseren. De koopvaardij is de levenslijn voor de geallieerde strijdkrachten, zij zorgen voor een voortdurende aanvoer van mensen, wapens, materieel en voedsel. Deze logistieke lijnen vormen de ruggengraat van de strijd. Maar ten koste van wat? Want op zee is er een voortdurende dreiging van torpedo’s, mijnen en onderzeeboten. En de zeelieden moeten blijven varen, zij mogen jarenlang niet naar huis.

Zij hielden koers is een productie van het Nederlands Instituut voor Militaire Historie en Het Podcast Kantoor. Deze podcast is gemaakt door Lianne van den Doel, Wietske van Oostveen en Tessa Mulders.

Wil je meer podcastseries zoals deze? Kijk dan op Militairepodcast.nl

Met dank aan Mondriaan Fonds, Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid en het Veteraneninstituut.

Waar kun je luisteren?

Apple Podcasts Logo Spotify Logo Podtail Logo Google Podcasts Logo RSS

Afleveringen